Presentasjoner som engasjerer og motiverer
Presentasjoner som engasjerer og motiverer. Informasjon versus presentasjon. Med Marianne Mørk Larsen.

Steinar Muggerud

Alt for ofte opplever jeg at gylne anledninger til å inspirere og utvikle ansatte og kollegaer, blir sløst bort med kjedelige og hensiktsløse presentasjoner.
Det skal som regel “bare informeres” om et eller annet, og budskapet blir levert på tørt og kjedelig vis uten et tydelig mål, og blottet for engasjement. Da klarer man sjelden å påvirke tilhørerne på den måten man ønsker eller trenger.
I virvaret av informasjonsstrømmer vi er omgitt av i dag, er det viktigere enn noensinne å formidle budskapet på en måte som engasjerer både deg, og dem som skal høre på deg.
Noe de fleste allerede vet, og som all forskning bekrefter, er at kroppsspråket vårt, stemmen vår og ikke minst følelsene vi har om budskapet vårt, har en sterk påvirkningskraft på dem som sitter i publikummet.
“I’ve learned that people will forget what you said, people will forget what you did, but people will never forget how you made them feel.”
Maya Angelou oppsummerer det fint
Albert Mehrabian, professor emeritus i psykologi ved Universitetet i California, har forsket på viktigheten av den nonverbale delen av kommunikasjonen vår. På spørsmål om hva som påvirker en tilhører aller mest, så resultatene hans slik ut:
7 prosent ord
38 prosent stemme
55 prosent kroppsspråk
Mange av oss er flinke å fokusere på innholdet i presentasjonen. Det vi imidlertid glemmer, er å tenke på hvordan dette innholdet skal formidles. De færreste øver. Med ‘øve’ mener jeg at du reiser deg opp og snakker deg gjennom presentasjonen – gjerne flere ganger, hvis du har tid og mulighet.
Presenter uten panikk
Innholdet er selvsagt viktig, men du er på ditt mest kraftfulle når kroppen og stemmen spiller på lag med budskapet og det du formidler.
Se for deg at du står og snakker foran en gruppe mennesker. Du er stressa og nervøs, og føler du ikke får kontakt med dem, eller at du ikke får den responsen du ønsker. Kjenner du deg igjen? Da har jeg fire enkle tips til deg:
1. Finn et klart og tydelig mål!
Hva er hensikten med presentasjonen din?
Hva ønsker du å oppnå?
Hva skal tilhørerne føle, tenke og gjøre annerledes etter å ha hørt på deg?
Hva trenger de å vite eller kunne og forstå for å få en bedre hverdag, og å nå målene sine?
Hvis du klarer å definere et klart og tydelig mål med presentasjonen din, vil prosessen med å finne ut hva du skal si, og hva du skal kutte, bli mye enklere. På denne måten får du en presentasjon som vil virke relevant for tilhørerne, med et budskap de kan kjenne seg igjen i, og som vil gjøre dem mer mottakelige for budskapet ditt.
2. Å engasjere publikum
For å engasjere, inspirere og motivere andre, må du være engasjert, inspirert og motivert selv.
Hvis du synes ditt eget innhold er kjedelig eller uviktig, hva tror du tilhørerne kommer til å tenke om budskapet ditt da?
Derfor må du finne en måte å formidle innholdet på som du selv synes er gøy, spennende og interessant.
Hvis budskapet ditt er krevende og utfordrende – la være å pakke det inn! Vær ærlig, samtidig som du kommer med forslag til gode løsninger og veien videre.
https://youtu.be/VLWVDq78VOc Marianne Mørk Larsen har kurs i presentasjonsteknikk på Videocation.no
3. Varm opp
Stress, nervøsitet og irritasjon setter seg i kroppen og påvirker kommunikasjonen vår. Det er vanskelig å skape tillit eller virke engasjerende hvis du er anspent eller stressa, og ikke er helt tilstede i rommet.
Få kroppen og pusten i gang ved å tøye og strekke deg. Du kan også lage lyd, for da er det lettere å huske å puste.
Spenninger setter seg i ansiktet også, så gjør grimaser for å bli kvitt dem. Klikk med tungen, og rull på R. Spenn alle muskler i kroppen, før du rister løs. Ta dype, rolige pust, helt ned i magen.
Det viktigste er at du gjør noe som hjelper deg med å få pusten i gang, og slippe så mye spenninger i kroppen som mulig.
4. Bry deg om tilhørerne dine
Vi mennesker blir selvopptatte når vi er nervøse eller stressa, så husk at fokuset skal være på tilhørerne.
Det er de som er viktige.
Ha god øyekontakt og ta kunstpauser, sånn at de får tid til å tenke over hva du har sagt, og kan danne egne bilder i hodene sine.
Still spørsmål for å engasjere dem. Får du svar, si takk, og anerkjenn personen som svarer. Da er sjansen for at du vil få flere svar i løpet av presentasjonen, betraktelig større.
Ta kontakt
Med oss

Steinar Muggerud