Er maskiner best til å finne mennesker? 

Kunstig intelligens er på full fart inn i employer branding og rekruttering. Men er det lurt å overlate jakten på menneskelige egenskaper til maskiner? 

Hans Petter Stub er ekspert på Videocation med kurs i employer branding

Skrevet av Hans Petter Stub

Hans Petter Stub er ekspert på Videocation, og blogger om employer branding.


er alle aktiviteter som gjøres for å tiltrekke og holde på medarbeidere – uten å bruke lønn som fremste virkemiddel.


Det handler med andre ord om å finne mennesker som passer inn i kulturen til virksomheten, tilfører den noe nytt og som vil trives over tid.


Det menneskelige er det viktigste

I rekruttering er den menneskelige faktoren avgjørende, både for arbeidssøker- og giver.


Undersøkelser fra både Universum, FINN, LinkedIn, Randstad og Academic Work viser at et godt arbeidsmiljø er avgjørende for arbeidssøkere. Kandidater søker med andre ord andre folk de vil like å jobbe sammen med.


Også for arbeidsgiver er menneskelige egenskaper avgjørende. Objektive kvalifikasjoner som karakterer og erfaring er ikke nok. Det er ikke uten grunn at et mantra for mange virksomheter er «don’t hire brilliant jerks». En person som ikke passer inn, hvor enn brilliant, kan forpurre et helt miljø og dermed skape stor misnøye og oppsigelser.


Maskinenes inntog

Ulike tjenester basert på kunstig intelligens har den siste tiden gjort sitt inntog i rekruttering. Arbeidsgivere kan bruke KI for blant annet å skrive stillingsannonser og screene søknadsbrev og CVer.


Fordelene er blant annet spart tid, inspirasjon til nye formuleringer heller enn copy/paste fra forrige annonse og dessuten fjerning av bias i utvelgelsen av kandidater.


Jobbsøkere kan på sin side bruke ChatGPT eller Co-pilot for å skrive søknader, og det finnes tjenester som «spyr ut» søknader til alle relevante stillinger per automatikk. Også her er det mye tid som spares.


Så her har vi en arbeidsgiver som lar KI skrive annonsen, en arbeidssøker som lar KI skrive søknaden og så atter igjen en arbeidsgiver som bruker KI for å sile ut de beste kandidatene.


Er dette lurt?


Allerede hører vi om arbeidsgivere som sukker over KI-genererte søknader som oser av svulstige og fremmede formuleringer. Flere av de store konsulentselskapene gikk ut i media og mente søknadsbrevet var utdatert; det gir ikke noe relevant eller ekte informasjon lengre.


Men kan en arbeidsgiver som bruker KI til å skrive annonsen kritisere kandidaten for å bruke KI for å skrive søknadsbrevet? Det blir å kaste sten i glasshus. For hvor ekte og ærlig er den KI-genererte stillingsannonsen i grunn?


Ikke overlat alt til maskinene

Heldigvis er det ikke mange som overlater hele prosessen til KI. Ennå. De fleste – i alle fall beste - arbeidsgivere leser gjennom stillingsannonsen og setter sitt menneskelige preg på forslaget fra maskinene.


Det er jo lov å håpe at arbeidssøkere også ser gjennom forslagene fra ChatGPT før de sender av gårde en søknad.


Jeg har også til gode å høre om en arbeidsgiver som stoler blindt på forslagene en KI-basert tjeneste kommer med etter å ha screenet søknader. De går ennå noen runder til med intervjuer og øvrige tester.


Og godt er det. KI gir per i dag mye tidsbesparelse, mange nyttige innspill og forslag og kan foreslå gode kandidater mennesker kanskje ville hatt fordommer mot. Men enn så lenge er det nok fremdeles best å la menneskene styre en prosess som handler om menneskelige egenskaper.


Enn så lenge.


Foto: Whydentify

Ønsker din bedrift å lære av ledende eksperter?

Skap bedre resultater med digitale kurs. Vi gjør det enkelt å oppdatere seg i et næringsliv i rask endring. Snakk med oss.

Meld deg på vårt nyhetsbrev

Ved å sende inn skjemaet samtykker du til at vi kan behandle opplysningene din for å sende deg nyhetsbrev. Les mer i vår personvernerklæring