Slik endrer Copilot din arbeidshverdag
Microsofts AI-verktøy Copilot har fått mye oppmerksomhet. Men hva er Copilot og hvordan gjør den arbeidsdagen enklere? Microsoft-ekspert Jon-Gunnar Pettersen gir deg svarene.

Skrevet av Henrik Ottersen
Microsoft 365 Copilot er et som hjelper deg med å automatisere repetitive oppgaver som dokumentskriving, presentasjoner og referater fra Teams-møter.
Ved å bruke data fra din organisasjons Microsoft 365-miljø, fungerer Copilot som en intelligent assistent som effektiviserer arbeidet og forbedrer teamets produktivitet.
- Copilot er et supert verktøy som hjelper deg med alt som tar tid, er vanskelig eller som du trenger svar på. Copilot er enkelt å lære, og gjør arbeidshverdagen enklere og mer effektiv. Men verktøyet kommer ikke uten utfordringer, sier Jon-Gunnar Pettersen.
Pettersen er ekspert på Microsoft Office, med nærmere på Videocation. Han lanserte nylig et eget , som skal gjøre det enkelt å komme i gang med KI-verktøyet.
Så hva kan Microsoft Copilot brukes til?
- Ganske mye, forteller Pettersen.
For Copilot benyttes nemlig som en digital assistent når du jobber i Office-pakken og Microsoft 365. Det betyr at du kan benytte Copilot når du jobber i programmer som , , og så videre.
- Det åpner mange spennende muligheter på jobb, sier Videocation-eksperten.
Copilot kan nemlig hjelpe deg med Teams, Excel og Word
Pettersen har satt sammen en enkel liste som viser hvordan du kan bruke Copilot på tvers av Office-pakken på jobb:
Word
Copilot i Word kan hjelpe med:
- Lage utkast til dokumenter basert på stikkord eller korte beskrivelser.
- Forbedring av språket, for eksempel be den forkorte, skrive klarere, utbrodere, gjøre språket mer eller mindre formelt eller lignende
- Oppsummering av lange, komplekse dokumenter. Det er nyttig når du skal forstå andres dokument - eller som utgangspunkt for behandling i et møte
- Oversette til andre språk - også mellom bokmål og nynorsk
Excel
Copilot i Excel kan bidra med:
- Analyse: Automatisere komplekse analyser og gi innsikt basert på dataene
- Grafer og illustrere dataene dine: Lage visuelle fremstillinger av data med ett klikk. Det er ofte noe du kan bruke, ofte noe som er et godt utgangspunkt for videre arbeid - og alltid lærerikt
- Formler: Foreslå og korrigere formler. Du kan skrive hva du ønsker i klartekst - og copilot gir deg et par formelforslag.
PowerPoint
Copilot i PowerPoint kan hjelpe med:
- Innhold: Lage sider - basert på et tema, eller en tekst du allerede har. “Lag et utkast til presentasjon av årets budsjett” kan bli et fint sted å starte, for å få noe å bygge på
- Illustrasjoner: Finne gode bilder basert på temaene dine, eller ønsker du har. og den er god på å spore opp bilder!
- Rydde opp: Er innholdet blitt litt rotete, kan du be Copilot rydde opp og strukturere. Og ikke minst forkorte! PowerPointer har lett for å bli for omfattende
- Nye sider: Lage en ny side til presentasjonen din, basert på et tema
Outlook
Copilot i Outlook kan støtte med:
- Informasjonsinnhenting: Finne og fremheve viktige punkter i lange e-post-tråder - dette er tungvint å gjøre manuelt!
- Søke etter eposter du ikke finner igjen - utrolig hva den klarer å spore opp
- E-post-skriving: Generere utkast til svar på e-poster basert på tidligere kommunikasjon, og forbedre eller forenkle det du selv har skrevet før du sender det ut
- Tidsstyring: Foreslå møteplaner og håndtere kalenderinvitasjoner automatisk
- Prioritering: Organisere innboksen ved å fremheve viktige meldinger og oppgaver
Teams
Copilot i Teams kan hjelpe deg med:
- Oversikt: Det blir fort mye informasjon i Teams. Copilot går gjennom og summerer opp ved å hente ut det viktigste innholdet i lange dialoger, chat’er eller møtereferater
- Møte-assistanse: Lage møtereferater og oppfølgingspunkter automatisk
- Samarbeid: Fremheve viktige bidrag i gruppechatter
- Oppgavestyring: Organisere og tilordne oppgaver basert på møter og diskusjoner
- Møter: Få hjelp underveis i møtet, summere opp, peke på uavklarte punkter. Super funksjon hvis du kommer sent inn i møtet og trenger å vite hva du gikk glipp av
Prosjektstyring i Planner
- Definere mål: I Nye Planner Premium kan Copilot foreslå mål basert på prosjektet ditt
- Analysere: Copilot går gjennom prosjektet og gir deg en oppsummering av fremdrift og gjenstående arbeid
- Lage planer: Du kan be Copilot lage et utkast til en ny plan, eller bygge ut en du allerede har
Mobiltelefonen
- Tilgjengelig over alt: Copilot-appen på mobilen gjør Copilot tilgjengelig når du er på farten. Det er også et fint alternativ til å Google hvis du lurer på noe.
- Stemmestyrt: Copilot kan også styres med stemmen. Det er enklere å si hva du lurer på enn å skrive det på telefonen
Advarer mot fallgruver ved Copilot-bruk
Men selv om det er mange fordeler med Copilot, kommer også verktøyet med sine utfordringer .
- Copilot er ikke bare gull og grønne skoger. Det er fortsatt mange begrensninger, forbehold og utfordringer med Copilot og KI generelt. Og verktøyet er på ingen måte ferdigutviklet. Det er på ingen måte nok å be IT-avdelingen slå på Copilot og satse på at det løser seg, påpeker Pettersen.
- Det å ivareta personvernet om man bruker Copilot på bedriftens data er ikke helt enkelt, men opplagt viktig. Vi gir kanskje fra oss noen avgjørelser til en robot – i verste fall uten at vi merker det.
Pettersen mener dette er en nøtt når det kommer til lovverk, interne retningslinjer og strategi.
- Det er også utfordringer knyttet til kildekritikk og kvalitetssikring av informasjon. Her er det mange uavklarte, krevende og viktige utfordringer, som det er viktig å ha et bevisst forhold til. Kildekritikk har vært viktig siden tidens morgen, sier han.
- Ledere bør kjenne til Copilot
Microsoft-eksperten anbefaler alle bedrifter som vurderer å ta i bruk Copilot om å ta Inga Strümkes på Videocation.
- Inga Strümke adresserer en del av utfordringene - og mulighetene – knyttet til bruk av kunstig intelligens, som er tankevekkende samtidig som de gir gode perspektiver. Alle ledere og beslutningstakere bør ta hennes kurs før de tar en avgjørelse om bruk av KI-verktøy som Copilot, sier Videocation-eksperten.
Pettersen mener det å være god på digitalisering ikke primært handler om å kunne alle funksjoner og verktøy, men å vite hva de kan gjøre.
- Ledere bør kjenne til Copilot, prøve litt, få noen erfaringer. Da er det enklere å se muligheter og ta gode avgjørelser fremover. For jeg er overbevist om at Copilot slik den er nå bare er en forsiktig start, her skjer det mye fremover - og det er ikke så lenge til.
- Og Copilot er ikke så vrient å komme i gang med, her kan du få til ganske mye med en gang. Prøv! sier Jon-Gunnar Pettersen.
Ønsker din bedrift å lære av ledende eksperter?
Skap bedre resultater med digitale kurs. Vi gjør det enkelt å oppdatere seg i et næringsliv i rask endring. Snakk med oss.