Logo

6 tips som får fart på innholdsproduksjonen med ChatGPT

Med disse 6 tipsene kan du hoppe bukk over nybegynnertabbene – og komme i gang med tekst- og innholdsproduksjonen med ChatGPT.

Camilla Hager er Videocations ekspert på ChatGPT og innholdsproduksjon
Henrik Ottersen

Henrik Ottersen

Du har hørt at ChatGPT kan hjelpe deg med å få skrevet mer og bedre på kortere tid, men har ikke helt fått dreisen på det?

Eller kanskje er du helt ny i AI-gamet?

Med Videocations AI-kurs kommer du enkelt i gang med ChatGPT på jobb.

For med riktige kommandoer, eller såkalte «prompts» kan du spare deg selv for uhorvelig mye tid og hodebry, mener Videocation-ekspert Camilla Hager.

Videocation tilbyr digital læring med ledende eksperter, som gjør det enkelt å oppdatere seg i et næringsliv som endrer seg fort. Hager er kompetanseplattformens ekspert på tekst- og innholdsproduksjon, med flere populære kurs om ChatGPT.

Hager forteller at nøkkelen til å få ChatGPT til å briljere for deg, er å vite hvordan du fôrer verktøyet med riktig input. Pluss at du oppgir de riktige kommandoene.

- Har du eksperimentert med ChatGPT, men fått et drittutkast i retur, er det antagelig et tilfelle av «shit in, shit out», sier Camilla Hager.

Legg inn riktige kommandoer for bedre resultater

Videocation opplever stor etterspørsel etter kurs i bruk av AI-verktøy, og det mest populære er ChatGPT. Men ikke alle klarer å bruke det med suksess.

Derfor har Videocation og Camilla Hager laget en guide til hvordan du kan få bedre resultater med den digitale assistenten.

For med disse 6 tipsene unngår du nybegynnertabbene og treffer målgruppen din med gode resultater.

Men hva er egentlig en kommando?

En kommando er «bestillingen» du skriver inn i chat-feltet i ChatGPT.

La oss komme i gang…

1. Få fart på gode idéer

Sitter du fast i idétørkens Sahara?

Fortvil ikke!

Da starter du i chat-feltet, med en kommando som denne:

 • Kan du komme med ideer til vinkling på en sak om [emne]?

Da får du servert forslag som disse:

Det er også smart å legge til «myntet på [målgruppe]» i kommandoen.

2. Få tittelforslag

For å få forslag til gode titler om et emne, så kan du prøve deg med varianter som dette:

 • Gi meg [antall] titler på en bloggartikkel som skal handle om [beskriv tema] myntet på [målgruppe]?
 • Gi meg [antall] titler på en bloggartikkel som skal handle om [beskriv tema] myntet på [målgruppe] og som fremhever viktigheten av [viktig poeng].

Da får du mange gode forslag som du kan benytte deg av i idéprosessen.

3. Skap strukturen

Når du har en tittel på plass, er det på tide å bygge opp selve innholdet. Her er noen eksempler på kommandoer som hjelper deg med å få strukturen i teksten på plass:

Eksempel på kommandoer:

 • Vil du gi meg noen hovedpunkter om [beskriv tema] som jeg kan inkludere i en content-sak?
 • Hva er de viktigste fordelene med [emne/produkt/tjeneste] for [målgruppe]?

Så kan du eventuelt komme med et oppfølgingsspørsmål:

 • Vil du lage undertitler til en bloggsak/artikkel/guide om samme tema, basert på punktene over?

4. Spikre ingressen

Ingressen er avgjørende for å fange leserens oppmerksomhet og skape interesse for resten av teksten. Bruk AI-verktøy til å hjelpe deg med å skrive en overbevisende ingress som lokker leseren til å fortsette å lese.

Eksempel på kommandoer:

 • Gi meg forslag til en ingress til et blogginnlegg om [beskriv tema]. / Gi meg forslag til en ingress til dette blogginnlegget: [lim inn blogginnlegget]
 • Skriv en overbevisende ingress til dette blogginnlegget hvor du bruker storytelling som teknikk. Her er innlegget: [lim inn blogginnlegget]

4. Kickstart teksten

Det vanskeligste med å skrive er ofte å komme i gang. La AI-verktøyene gi deg en hjelpende hånd ved å generere første avsnitt eller engasjerende introduksjoner som setter tonen for resten av teksten.

Eksempel på kommandoer:

 • Skriv et første avsnitt til et blogginnlegg om [beskriv tema] som fanger oppmerksomheten og frister leseren til å lese videre.
 • Skriv en engasjerende introduksjon til et blogginnlegg om [beskriv tema], hvor du fremhever problemer det vil løse.

5. Få drahjelp til første avsnitt

Metaforer kan gjøre språket mer levende og hjelpe leseren med å forstå komplekse emner på en mer tilgjengelig måte. Det er et effektivt hjelpemiddel for å gjøre språket mer originalt.

Men så var det det å komme på en passende metafor, da …

Bare spør ChatGPT:

 • Kan du generere noen eksempler på metaforer om [emne/konsept]? / Jeg har lyst til å si [eks. at noe passer som hånd i hanske], kan du komme opp med alternative metaforer?

Ideen er god, men metaforen trenger åpenbart at dirigenten (les: du) tar en runde for å finstemme.

6. Redigering og korrekturlesing

Til slutt er det viktig å sørge for at teksten er feilfri og klar til å publiseres ved å identifisere skrivefeil og grammatiske feil. Det du ønsker deg, er at den leser med lupe og oppdager når du har faktiske skrivefeil, grammatikkfeil, har glemt et ord eller skrevet et ord flere ganger.

Da kan du skrive et eksempel på følgende kommando:

 • Du er norsklærer med øye for detaljer. Kan du sjekke dette avsnittet for skrivefeil? Jeg vil ikke at du endrer på ordbruk utover å rette stavefeil, tegnsettingsfeil eller ord som står dobbelt eller mangler: [avsnitt]

Merk at ChatGPT noen ganger mater tilbake den rettede teksten – uten å informere deg om hva/alt den har endret. Så du kan enten klippe og lime den feilfrie teksten den kom med, eller be den om å liste opp hvilke endringer den har gjort.

- Prøv deg frem for best resultat

Camilla Hager mener tipsene i denne guiden ikke er en eksakt vitenskap. Hun anbefaler derfor at du prøver deg frem med ulike varianter.

- Når du opplever at skriveroboten gir deg lunkne pasninger, presiser kommandoen eller gi den mer kjøtt på beinet. Opplys om målgruppe, hva teksten skal brukes til, hvilken stil og tone du ønsker osv. Vær også obs på at gratisversjonen og ChatGPT-3-versjonen kan også gi andre resultater en Plus og ChatGPT-4.

- Husk at ChatGPT er en språkmodell – ikke en allvitende overmakt. Den har også lystløgnertendenser, så ta faktaene den presenterer med en klype salt, og skriv alltid om for å gjøre teksten til din egen.Men som et verktøy for å komme i gang med skrivingen, brainstorme ideer, gi deg utkast og forslag?

- Bruk gratisassistenten din for alt den er verdt, sier Camilla Hager.