7 tips til ledere: Når livet er for tøft
Hvem tar vare på lederen, og hvordan kan lederen ta vare på seg selv? Her er 7 gode tips til ledere som er under press.
Mona Steenberg Gran
Mona Gran er ekspert i stressmestring på Videocation, med flere kurs på plattformen. I dette blogginnlegget gir hun 7 råd til ledere som er under press.
Jeg var selv en leder og ble syk. Det var en tung tid, og jeg følte meg veldig alene den gangen. Jeg tror mange kan kjenne seg igjen i den følelsen i dag.
Noe annet som opptar meg om dagen, er økningen i selvmord, spesielt blant menn. Medianalderen er 47 år, noe som betyr at både yngre og eldre menn velger å forlate dette livet.
Det trengs mer forskning på hvorfor dette øker, og hva som gjør at noen tar dette valget. Bak hvert eneste tall – 693 mennesker i 2023 – er det mange som blir rammet, både i nære familierelasjoner, blant venner og kollegaer.
Jeg tror mye handler om sårbarhet, skam, fravær av selvledelse og manglende stressmestring.
Vi er alle mer enn det man ser, og i løpet av arbeidslivet møter vi alle utfordringer. Noen ganger kan en leder møte situasjoner som er så vanskelige at de påvirker både arbeidshverdagen og deres personlige liv. I slike tilfeller kan støtten fra omgivelsene spille en avgjørende rolle.
Hvordan kan du som leder få den støtten du trenger, eller ta vare på deg selv når livet er for tøft?
1. Vær sensitiv og observant
Når en leder går gjennom tøffe tider, kan det være fristende å trekke seg tilbake og ikke dele sine utfordringer, delvis fordi man føler at man må opprettholde et sterkt ytre.
Det å være oppmerksom på subtile tegn på stress eller overveldelse i deg selv, enten det er endringer i atferd, kommunikasjon eller arbeidsmønster, er viktig. Å anerkjenne disse tegnene kan være første skritt mot å søke den hjelpen du trenger.
2. Tilby en lyttende øre til deg selv
Selv om det kan føles isolerende å være i en lederskapsrolle, er det viktig å huske på å være en god samtalepartner for deg selv. Å ta deg tid til refleksjon, eller å finne en betrodd person du kan snakke med uten frykt for å bli dømt, kan være befriende. Å lytte til egne behov er like viktig som å lytte til andre.
3. Tilpass støtte etter din rolle
Som leder kan du føle et ekstra press når du står overfor personlige utfordringer, da du kanskje er bekymret for hvordan dette vil påvirke teamet. Vær bevisst på dette når du vurderer hvilken støtte du trenger.
For eksempel kan det være nyttig å delegere oppgaver midlertidig eller søke støtte fra andre i organisasjonen, slik at du kan fokusere på å håndtere situasjonen.
4. Oppretthold profesjonalitet og respekt for deg selv
Det er viktig å balansere egenomsorg med respekt for både profesjonelle grenser og ditt eget personvern. Å sørge for at du opprettholder et profesjonelt forhold, selv i vanskelige tider, kan hjelpe deg med å bevare din følelse av kontroll og verdighet.
5. Tilby deg selv praktisk hjelp uten å miste kontrollen
Å søke konkret hjelp, som å avlaste arbeidsoppgaver eller ta initiativ til møter, kan være til stor nytte. Men vær forsiktig med å ikke miste kontrollen over rollen din. Det kan være viktig å fortsatt føle at du har innflytelse, selv i tøffe tider. Sørg for at hjelpen du mottar, understøtter arbeidet ditt, i stedet for å erstatte deg.
6. Oppmuntre deg selv til å ta pauser og søke hjelp
Som leder, kan det være vanskelig å ta vare på seg selv, da du kanskje føler et sterkt ansvar for dine ansatte. Det er imidlertid viktig å minne deg selv på å ta nødvendige pauser, bruke tid på selvomsorg, og søke profesjonell hjelp hvis det er nødvendig. En leder som tar vare på seg selv, er bedre rustet til å lede andre.
7. Fortsett å ta vare på deg selv over tid
Egenomsorg er ikke en engangsforeteelse, spesielt ikke når du går gjennom en langvarig tøff periode. Fortsett å være oppmerksom på egne behov, enten det er tid til refleksjon eller praktisk hjelp. Kontinuitet i støtten til deg selv kan være det som virkelig gjør en forskjell.
Konklusjon
Som leder kan din evne til å håndtere store utfordringer være avgjørende for både ditt eget velvære og teamets suksess. Ved å være sensitiv, tilby deg selv støtte, og opprettholde profesjonalitet, kan du navigere gjennom tøffe tider med verdighet.
Hvis du i tillegg blir god på stressmestring, kan du lettere bruke det gode stresset, bli klar over når stresset begynner å bli dårlig, og ikke minst stoppe før stresset blir farlig.
Har du behov for å lære mer om stress og det å kunne koble av, er en god ting å lære og .