Logo

8 tips til en bedre PowerPoint-presentasjon 

PowerPoint er hyppig brukt i arbeidslivet. Her er åtte tips til en PowerPoint-presentasjon som skaper god effekt hos publikum. 

Andreas Falch Pettersen er ekspert i PowerPoint. Han mener det er lite som kreves for å gå fra OK til til IMPONERENDE. Foto: Videocation.no
Henrik Ottersen

Henrik Ottersen

Har du noen gang vært til stede når en kollega har holdt en dårlig PowerPoint-presentasjon?

Med tekst som ikke kan leses, lenker som ikke fungerer og dårlige lysbilder.

Høres det kjent ut?

Fortvil ikke! Det er hjelp å få.

- Det er faktisk mulig å heve en PowerPoint vesentlig med noen enkle grep, sier Andreas Falch Pettersen.

Han er ekspert i PowerPoint, og gjør stor suksess med kurset «Engasjer enda mer med PowerPoint» på Videocation.

Videocation tilbyr digital læring med ledende eksperter, som gjør det enkelt å utvikle seg i et næringsliv som endrer seg fort. I Norge har selskapet over 300 kurs fra 123 norske eksperter gjennom sin abonnementsløsning.

Pettersen mener en god presentasjon viser både teknisk forståelse og kreativitet.

- En presentasjon består av form og innhold, og mange glemmer formen! Det spiller ingen rolle hvor bra innhold du har, hvis du ikke får vist det gjennom en god form på din PowerPoint.

- I tillegg kan en god PowerPoint være en måte å fremheve din kreativitet på, og vise publikum at du behersker et digitalt verktøy alle kjenner til. Det er nemlig overraskende lite som kreves for å gå fra
OK
til til
IMPONERENDE
, sier Falch Pettersen.

Videocation-eksperten anbefaler åtte gode tips for å holde presentasjonen ren og ryddig - helt fra tekststørrelse til lyd og bilde:

1. Bruk få ord

Det er nesten umulig å bruke for få ord i en PowerPoint-presentasjon. Fokuset skal være på det du sier, ikke hva som vises på skjermen.

For mye tekst gjør at tilskueren ikke får med seg det du sier. Bruk nøkkelord og lag heller flere lysbilder om det blir for mange ord. 6 linjer og 30 ord bør være maks på hvert lysbilde.

2. Bruk stor tekst

Ikke vær redd for å bruke for stor tekst på lysbildene dine.

Hvor ofte har du sett en presentasjon og tenkt “her var det litt for stor og tydelig tekst”? Sannsynligvis har du heller blitt frustrert over tekst som fra litt avstand er umulig å forstå.

Bruker du en tydelig font, stor tekst og begrenser deg til nøkkelord blir presentasjonen pen, lett å lese - og tar ikke fokuset vekk fra deg som presenterer

Tenk på tilskueren din og bruk stor tekststørrelse i presentasjonene dine. Tekst bør ha minst størrelse 28. I eksempelet under er det brukt størrelse 54 uten at det gjør lysbildet for tett.

Vi har 25 kurs i Microsoft Office. Se oversikten her.

3. Velg en god font

Tekst skal leses. En god font er lett å lese.

Velg gjerne én font i hele presentasjon, det fremstår mye ryddigere og mer profesjonelt enn å variere. Det finnes selvfølgelig unntak, men det tryggeste er å holde seg til én.

Hva som er lett å lese er intuitivt, bare se på eksempelet under. Det er ingen tvil om at det første eksempelet er det letteste å lese.

Vi har 25 kurs i Microsoft Office. Se oversikten her.

4. Bruk ferdige temaer i PowerPoint-presentasjon

Den beste snarveien til en god, visuell presentasjon i PowerPoint er å bruke temaer.

Temaer har eksempelsider med forskjellig oppsett og gjennomførte bilder, farger og fonter. Ta en ferdig side og legg inn ditt innhold, så har du på veldig kort tid en elegant presentasjon det ser ut som du har brukt timer på å lage.

PowerPoint kommer med en del temaer allerede, som vises når du lager en presentasjon. Velg bare «Fil» og «Ny» og du får en oversikt over ferdige temaer du kan velge og søke etter.

I tillegg finnes det en rekke nettsider du kan laste ned temaer fra. Slidesgo.com og Slidescarnival.com er gode alternativer. Hos begge disse finner du et stort utvalg av temaer du kan bruke i både PowerPoint og Google Slides, mange av dem gratis.

5. Presentasjonsvisning er viktig

Om du ikke allerede gjør det, er det et godt tips å bruke presentasjonsvisning når du presenterer i PowerPoint. Det skrur du på under «Lysbildefremvisning» og i kategorien «skjermer», som du kan se her.

Med presentasjonsvisning får du et annet bilde på din PC (se eksempel) enn der presentasjonen vises (storskjerm, lerret etc.).

På din PC får du nyttig informasjon om tidsbruk og du ser hva som er neste lysbilde. Ikke minst kan du se notatene dine til det lysbildet. Med notatene her, står du enda friere til å ha kun de viktigste nøkkelordene på lysbildet, mens de utdypende forklaringene er skjult for publikum.

Du finner også denne menyen i presentasjonsvisning:

Fra venstre er de forskjellige knappene:

 • Laserpenn:
  Lar deg «tegne» på presentasjonen din. Det du tegner er midlertidig og forsvinner når du går ut av presentasjonen.
 • Se alle lysbilder:
  Viser deg alle lysbildene dine, og lar deg hoppe frem og tilbake i presentasjonen
 • Forstørrelsesglass:
  Lar deg zoome inn på deler presentasjonen
 • Svart side:
  Trykker du på denne blir presentasjonen erstattet av et helsvart bilde, til du trykker på knappen igjen.
 • Mer:
  Inneholder flere innstillinger.

Du kan lese mer om presentasjonsvisning på Microsoft sine sider her.

6. Oppsett med bilder i PowerPoint

Du har sikkert brukt bilder i PowerPoint før, men har du hørt om utformingsidéer?

Funksjonen finner du i menyen «Hjem». Den gir deg en håndfull forslag fra PowerPoint om hvordan lysbildet ditt kan se ut.

Funksjonen fungere spesielt bra om du bruker et av PowerPoints egne temaer, men er alltid verdt å sjekke ut. Den tar overskrifter, tekstbokser og bilder og kommer nesten bare med gode forslag til sideoppsett.

Ikke bruk for mye tid på flytting av bilder og tekst. La PowerPoint gjøre jobben selv.

7. Legg inn videoer i PowerPoint-presentasjon

Når man vil vise en video i en presentasjon, er det mange som legger inn lenke til videosiden på et lysbilde.

Når de presenterer må de derfor gå ut av presentasjonen, og mister flyt. Det finnes heldigvis en mye bedre måte å bruke videoer i PowerPoint på. Gå til «Sett inn» og «Video» som vist på bildet.

Velg om videoen du vil legge inn er en lokal fil eller fra nettet. Er det en lokal fil er det bare å navigere frem til og velge filen i menyen som vises. Skal du vise en video som ligger på nett, for eksempel YouTube, legger du inn nettadressen på videoen du vil vise.

Med begge metoder får du video integrert i PowerPointen din, og når du presenterer er det bare å trykke play. Du slipper å forlate presentasjonen og kan enkelt gå videre når videoen er ferdig!

Når du har lagt inn videoen på siden kan du trykke på den og du får «avspilling» opp som et menyvalg. Her kan du blant annet velge om videoen skal starte automatisk og om den skal spilles av i fullskjerm.

Finn noe som passer din presentasjon, så har du plutselig en mye bedre video-opplevelse i PowerPoint med få trinn.

8. Bruk av lyd og musikk i PowerPoint-presentasjon

Å bruke lyd og musikk i PowerPoint er ikke like enkelt som video. Ønsker du å spille av lyd/musikk fra nettet må du først laste den ned, om du ikke vil vise en YouTube-video.

Har du lyden/musikken nedlastet er det imidlertid ganske enkelt. Som vist i bildet under, går du på «Sett inn» og «Lyd», velger «Lyd på min PC» og finner lydfilen du skal bruke.

Det dukker opp en liten høyttaler på lysbildet ditt. Den kan flyttes rundt, og om du trykker på den kan du spille av lyden.

Du får også opp en meny som heter «avspilling», der du har flere valgmuligheter. Det er to hovedalternativer her: «ingen stil» (markert) gjør at lyden spilles av ved trykk, og skrus av når du går videre i presentasjonen.

«Spill av i bakgrunnen» gjør at lyden spilles av automatisk når du kommer til siden den er lagt på, og den vil spilles gjennom resten av presentasjon, på repeat om nødvendig.