Logo

Her er de 20 mest sette kursene på Videocation i 2023

Personlig utvikling, HMS og ledelse var populært på Videocation i 2023. Men mest sett ble Inga Strümkes kurs om kunstig intelligens.

MEST POPULÆR: Det var Inga Strümke sitt kurs “En innføring i kunstig intelligens og maskinlæring” som ble mest sett på Videocation i 2023. Foto: Mona Hauglid
Henrik Ottersen

Henrik Ottersen

De mest populære kursene i fjor viser stor bredde i valg av temaer og eksperter.

– Norske bedrifter er opptatt av kompetanseutvikling, og tok kurs i mange temaer på tvers av en rekke fagområder i 2023, sier sjefredaktør Truls Paulsen i Videocation.

Videocation tilbyr digital læring med ledende eksperter, som gjør det enkelt å utvikle seg i et næringsliv som endrer seg fort. I Norge har selskapet 300+ kurs fra over 120 norske eksperter gjennom sinabonnementsløsning.

Paulsen mener næringslivet har mye til felles når de skal utvikle sine medarbeidere.

– Mange av våre kurs er relevante for de fleste bedrifter. Etterspørselen etter kurs i ledelse, HMS, selvutvikling og Microsoft Office holdt seg stabilt gjennom året, forteller han.

Gikk til topps med kunstig intelligens

Det var Inga Strümke sitt kurs “En innføring i kunstig intelligens og maskinlæring” som ble mest sett på Videocation i 2023.

Selv mener Strümke at både næringslivet og privatpersoner har forstått endringene som kunstig intelligens vil føre til i tiden som kommer.

- Nærmest alle deler av samfunnet har skjønt at kunstig intelligens er relevant og vil føre til store endringer. AI-basert teknologi har lenge blitt tatt i bruk i både offentlig og privat sektor, men etter at ChatGPT ble tilgjengelig i november 2022, ble det tydelig hvor mye slik teknologi vil få å si også for privatlivene våre.

- Hvis man føler relevansen både hjemme og på jobb, tror jeg man kan få en stor motivasjon for å prøve å sette seg inn i tematikken, sier Inga Strümke.

Hun mener kunstig intelligens kan brukes til å løse et bredt spekter av problemer, og at maskinlæring kan brukes overalt hvor det finnes data.

- Det er grunnleggende viktig for næringslivsaktører å ha oversikt over de beste måtene å løse problemer på, og vi ser at AI og maskinlæring har et stort potensial - hvis man forstår hvordan det fungerer og kan bruke det riktig, sier Strümke.

SØVN-KURS: Tomas Myklebust mener kurset hans slår an fordi nordmenn er mer utmattet etter en arbeidsdag enn tidligere. Foto: Videocation.no
SØVN-KURS: Tomas Myklebust mener kurset hans slår an fordi nordmenn er mer utmattet etter en arbeidsdag enn tidligere. Foto: Videocation.no

Selvutvikling er i vinden

Kunstig intelligens og Inga Strümke er i vinden som aldri før, men sjefredaktør Truls Paulsen forteller at også kurs i selvutvikling er populært på Videocation.

- Selvutvikling er en høyinteresse-kategori i Norge, sier Paulsen.

For på andreplass i 2023 dukker nemlig Tomas Myklebust opp med sitt kurs “Kunsten å hvile”.

Kurset viste seg å være høyst relevant for profesjonelle arbeidstakere og ledere i bedriftsmarkedet.

Myklebust mener kurset slår an fordi nordmenn er mer utmattet etter en arbeidsdag enn tidligere.

- To tredeler av alle yrkesaktive klarer ikke å koble av og skape en tilfredsstillende balanse i livet, og nesten halvparten rapporterer at de er stresset hele tiden. En tredel av oss har så lite overskudd at vi ikke orker å spise sunt og å være mer i fysisk aktivitet. Vi er rett og slett for slitne til å gjøre noe med det.

- Dette paradokset skyldes i stor grad at vi lever i en tid som preges av en galopperende teknologisk utvikling, og stadig økende krav til produktivitet. Vi bor tettere sammen enn noen gang, og alle valgmulighetene våre gjør at det stilles høyere krav til selvbevissthet og selvrealisering.

- Dessuten oversvømmes vi av informasjon og distraksjoner. Det er blitt vanskelig å stoppe opp og få oversikt over våre egne liv. Vi har rett og slett glemt kunsten å hvile, mener han.

Arbeidstakere som er gode til å hvile, produserer mer og bidrar til flere kreative og bærekraftige løsninger enn andre. Derfor er også kurset blitt populært, mener Myklebust.

- Det er veldig gøy at kurset mitt har slått så godt an på plattformen, smiler han.

VARIERT: – Norske bedrifter er opptatt av kompetanseutvikling med ledende eksperter, sier sjefredaktør Truls Paulsen i Videocation. Foto: Videocation.no
VARIERT: – Norske bedrifter er opptatt av kompetanseutvikling med ledende eksperter, sier sjefredaktør Truls Paulsen i Videocation. Foto: Videocation.no

Nordmenn elsker fortsatt kurs i Excel

Nordmenn elsker kurs som gjør arbeidsdagen enklere. Fem av de 20 mest populære kursene i 2023 var kurs i Microsoft Office. Office er også den mest populære kategorien på plattformen.

– Åtte av ti norske bedrifter bruker Microsoft Office hver dag. Derfor er det også et stort behov for kompetansepåfyll. Her var Excel og Power BI mest populært i fjor, sier Truls Paulsen.

Han ønsker også å trekke frem ledelse som et bredt tema som mange av Videocations kunder er opptatt av.

- Vi ser en sterk trend der mange bedrifter bruker Videocation for å utvikle sin ledergruppe. Seks av de 20 mest sette kursene handler om ledelse i en eller annen form, avslutter sjefredaktør Truls Paulsen.

Her er Videocations mest populære kurs i 2023:

1 En innføring i kunstig intelligens og maskinlæring med Inga Strümke

2 Kunsten å hvile med Tomas Myklebust

3 HMS for ledere (AML § 3-5) med Karine Einang

4 Levende lederskap med Hanne Kristin Rohde

5 Innføring i Bertrandmodellen med Erik Bertrand Larssen

6 En innføring i Microsoft Teams med Jon-Gunnar Pettersen

7 Sikker bruk av diisocyanater med Andre Jacobsen

8 Psykologisk trygghet i team med Torunn Ødegård

9 Er du bevisst din egen kompetanse? med Jon Fredrik Alfsen

10 De 100 viktigste Excel-funksjonene med Jon-Gunnar Pettersen

11 Selvledelse med Sidsel Winther Storaas

12 Bærekraftsledelse – hva er det, og hvorfor er det viktig? med Mette Fossum

13 Hvordan skape et høyt presterende team med Marian Erstad

14 Super selvdisiplin med Saher Sourouri

15 Kurs i OKR for målstyring med Harald Kjølner

16 Grunnleggende Excel med Tore Søfting

17 Bli mer effektiv i Excel med Jon-Gunnar Pettersen

18 Bli en AI-bruker med ChatGPT med Andreas Falch Pettersen

19 Design thinking del 1 - med Erlend T. Hovgaard og Emilie Strømmen Olsen

20 Power BI-kurs for nybegynnere med Daniel Webb