Logo

Ønsker mer åpenhet om psykisk helse

10. oktober feires Verdensdagen for psykisk helse. Videocation-ekspert og psykolog Hilde Johanne Aafoss mener åpenhet kan hjelpe mange som sliter psykisk.

ÅPENHET: Videocation-ekspert og psykolog Hilde Johanne Aafoss etterlyser mer åpenhet om psykisk helse i forbindelse med Verdensdagen. Foto: Videocation.no.
Henrik Ottersen

Henrik Ottersen

Åpenhet om psykisk helse!

- Jeg jobber for at det skal bli like enkelt å snakke om psykiske helse som det er å snakke om fysisk helse, sier Videocation-ekspert Hilde Johanne Aafoss.

I år er det 30 år siden Verdensdagen for psykisk helse ble opprettet 10. oktober som en internasjonal FN-dag for å fremme bevissthet om psykisk helse. Dagen markeres i mer enn 150 land mellom uke 39 og 42 hvert år.

Hilde Johanne Aafoss er en ettertraktet psykolog og Videocations ekspert på psykisk helse. Hennes “Kurs i psykisk helse - verktøy for livsmestring” er ytterst aktuelt i forbindelse med Verdensdagen.

Kurset er et grunnkurs i psykisk helse hvor du lærer å styrke din egen psykisk helse med nyttige verktøy og øvelser som reduserer stress, angst og andre plager.

- Bedre psykisk helse kan trenes opp, slik at du står stødigere i livets utfordringer, sier Aafoss.

Åpenhet er nøkkelen til bedre psykisk helse

Aafoss holder kurs og foredrag for små og store bedrifter over hele landet gjennom sitt selskap Eventyrlyst. I forbindelse med Verdensdagen er hun også aktiv på norske skoler for å informere om at det er helt normalt å møte psykiske utfordringer i livet.

- Jeg reiser rundt for å snakke om hvor viktig det er å lytte til hverandre, men også hvor viktig det er å lytte til oss selv, sier hun.

Aafoss forteller at meningsfulle arenaer for åpenhet bidrar til bedre mental helse.

- Det absolutte beste rådet jeg kan gi, er å ikke være redd for å dele dine følelser med andre. Det er en misforstått oppfatning at du da fremstår som svak og følsom. Åpenhet er et tegn på styrke, og er nøkkelen til bedre psykisk helse.

PSYKOLOG: Hilde Johanne Aafoss er psykolog og ekspert på Videocation. Her har hun blant annet laget et eget grunnkurs i psykisk helse. Foto: Videocation.no
PSYKOLOG: Hilde Johanne Aafoss er psykolog og ekspert på Videocation. Her har hun blant annet laget et eget grunnkurs i psykisk helse. Foto: Videocation.no

Mange som har det vanskelig nå

De som snakker med andre, opplever fort at de ikke er alene om sine tanker og følelser. Det er nemlig flere som har det vanskelig nå. Klima, covid og krig fører til frykt og utfordringer hos mange.

- Livet oppleves som mer utrygt, og har vært det over tid. Det er helt normalt at man får psykiske reaksjoner på det, sier hun.

Aafoss forteller om en rekke symptomer som er vanlig, og som du bør ta på alvor. Disse er:

 • Problemer med konsentrasjon
 • Søvnvansker
 • Irritabilitet
 • Humørsvingninger
 • Redsel
 • Fysiske plager som vondt i hode og mage
 • Muskelspenninger
 • Lite energi

Tre spørsmål om psykisk helse

Aafoss forteller at det er viktig å anerkjenne dine utfordringer, og følelsene dette vekker. Hun anbefaler tre gode spørsmål som du kan stille deg selv hvis du merker at du sliter psykisk:

 • Hvordan har jeg det akkurat nå?
 • Anerkjenner jeg disse følelsene?
 • Hva kan jeg gjøre for å få det bedre?

Det er viktig å møte følelsene dine uten fordømmelse. Du bør behandle deg selv på samme måte som du behandler en venn som åpner seg for deg. Støttende og forståelsesfull, ikke dømmende.

- Folk er ofte mye hardere mot seg selv enn mot andre. Å behandle seg selv på en god måte, og møte seg selv med egenomsorg, er viktig for god psykisk helse, sier hun.

POPULÆR: Hilde Johanne Aafoss er en populær foredragsholder. Her snakker hun til engasjerte tilhørere på Riksscenen i Oslo. Foto: Andreas Strand.
POPULÆR: Hilde Johanne Aafoss er en populær foredragsholder. Her snakker hun til engasjerte tilhørere på Riksscenen i Oslo. Foto: Andreas Strand.

Mener du kan endre livet til det bedre

Verdensdagen er en fin anledning til å sette fokus på åpenhet om psykisk helse. Aaafoss mener det er mulig for de fleste å komme seg gjennom psykiske utfordringer.

- Den psykiske helsen kan bli svekket av livets belastninger. Det skjer alle i løpet av livet. Du kan snu det, men da er det viktig at du ikke brenner inne med vonde følelser over for lang tid.

- Desto raskere du tar tak i problemene og er åpen med andre om dette, jo fortere kan du få det bedre i livet, sier Hilde Johanne Aafoss.