Logo

Fire tips som kickstarter læring for din bedrift 

Nytt år gir nye muligheter for lønnsom læring. Her er fire tips til bedrifter som vil utvikle sine medarbeidere i 2023. 

Fire tips som kickstarter læring for din bedrift 
Henrik Ottersen

Henrik Ottersen

Det er januar. Etter en lang juleferie flokker nordmenn til treningssenteret for å komme i bedre form. Samtidig gjør mange bedrifter det samme. De tar kontakt med Videocation for å trene opp sine ansatte.

Steinar Muggerud er direktør for strategisk læring i Videocation. På mange måter er han personlig trener for ledere som ønsker å utvikle sitt team eller sin organisasjon.

- Videocation merker sterk etterspørsel fra næringslivet etter nye måter å lære på. Vi dekker spennet fra SMB-markedet til store bedrifter som TV2, SpareBank 1 og Forskningsrådet. De har alle til felles at de ønsker læring tilpasset bedriftens behov, sier Muggerud.

Mange bedrifter legger stor vekt på å være en attraktiv og moderne arbeidsgiver, blant annet gjennom å gi ledere og medarbeidere gode muligheter til å utvikle sin kompetanse.

Videocations kunder ønsker å sette læring i system og at læring skal lønne seg. Derfor er det viktig å knytte kompetanseutviklingen til selskapets strategiske mål.

- Ta kurs i Microsoft Office som et eksempel. Hvis alle dine ansatte blir tre til fem prosent mer effektive i Excel, Outlook eller Teams, så betyr det to timer spart hver eneste uke per ansatt.

- Med 100 ansatte blir det en besparelse på nesten 10.000 timer i året som kan brukes på annet lønnsomt arbeid. Da blir plutselig kompetanseutvikling i Excel god business, sier Muggerud.

BLI EXCEL-PROFF: Videocation tilbyr blant annet en kompetansesprint i Excel med ekspert Jon Gunnar Pettersen. Dette er en mini-utdannelse som gjør deg til ekspert på kort tid. Foto: Videocation.
BLI EXCEL-PROFF: Videocation tilbyr blant annet en kompetansesprint i Excel med ekspert Jon Gunnar Pettersen. Dette er en mini-utdannelse som gjør deg til ekspert på kort tid. Foto: Videocation.

Må utvikle en god læringskultur

Han forteller at læring har blitt en etablert del av effektiv organisasjonsutvikling. Endringene i næringslivet skjer raskere nå enn tidligere, halveringstiden for kunnskap har aldri gått raskere og da må organisasjonen gjøre læring til en del av arbeidshverdagen.

- Læring er kulturelt betinget. Bedrifter må derfor utvikle en kultur for læring og gi alle mulighet til å utvikle seg. Ansatte må kunne utvikle seg i egen rolle, men også se kurs for å få en felles forståelse rundt strategiske fokusområder, som for eksempel bærekraft, mangfold og digitalisering.

Muggerud forteller at kurs i mangfold, bærekraft og mellommenneskelige ferdigheter vil bli etterspurt i 2023.

- I tillegg finnes det ferdigheter som alltid er viktig for norske bedrifter, uavhengig av bransje. Dette er kurs i selvutvikling, ledelse, bærekraft, mangfold og psykologisk trygghet. Men den aller viktigste kategorien er Microsoft 365. Her har vi et tosifret antall kurs for alle nivåer, noe kundene våre setter stor pris på, sier han.

Slik fungerer Videocation.

Ny teknologi gir effektiv kompetanseutvikling

Før måtte leder prioritere knallhardt på budsjettet for kompetanseutvikling. Nå er det annerledes. Ny teknologi gir bedrifter nye måter å lære på. Muggerud forteller at kompetanseutvikling har forandret seg mye på kort tid. Spesielt fleksibiliteten som digitale kurs gir.

- Mange ledere er ikke klar over hvilken verdi digital læring kan tilføre bedriften. Det gir liten mening å sende bort et fåtall medarbeidere på dyre kurs langt avgårde i 2023. En ting er prisen for reise og opphold, men det aller dyreste er tapt arbeidstid. Det tallet er det mange bedrifter som ikke regner på, sier han.

Så hvordan legger du til rette for lønnsom læring i 2023?

Muggerud har satt sammen fire tips som er enkle å innføre for alle bedrifter:

 1. Nettkurs – fleksibelt og kostnadsbesparende!
  Videocation bistår ledere med Norges største kursportal hvor bedriften abonnere på over 250 kurs fra Norges ledende eksperter. Portalen dekker de fleste temaer som skaper verdi for næringslivet. Her kan dine medarbeidere ta blant annet 26 nettkurs i Microsoft Office, 29 nettkurs i ledelse og 26 nettkurs i kommunikasjon.
 2. Ta en kompetansesprint – raskeste vei til ny kompetanse!
  En kompetansesprint består av kurs satt sammen til effektive mini-utdannelser. Med en kompetansesprint blir dine medarbeidere ekspert på et tema eller en rolle på kun fem dager. Konseptet er basert på beste praksis innen læringsbasert forskning. Videocation har i dag fem kompetansesprinter: “Bli en bedre bærekraftsleder” med Mette Fossum, “Bli en Excel-proff” med Jon-Gunnar Pettersen, “Bli en Office-ekspert” med Jon-Gunnar Pettersen, “Gult Belte i Lean Six Sigma” med Sidsel Storaas og “Bli en bedre leder” med Anne Lise Heide.
 3. Start med “blandet læring”!
  Blandet læring gjør det mulig å kombinere fysiske samlinger med digitale kurs for bedre læringsutbytte. Teamet kan for eksempel ta kurs digitalt når det passer for deretter å samles for å diskutere hvordan bedriften kan bruke det de har lært. Blant Videocations kunder som praktiserer blandet læring finner du analysebyrået Opinion og rådgivningsbedriften Rejlers.
 4. Ta et kompetanseprogram i Excel!
  Videocations kompetanseprogram gir dine ansatte kunnskap og struktur levert i et effektivt format. Vi kombinerer det beste fra Videocation med en skreddersydd læreplan og digitale samlinger med Jon-Gunnar Pettersen. Kompetanseprogrammet tilbyr relevant oppgaveløsning for næringslivet - og gjør dine medarbeidere effektive i Excel på bare tre uker!

- Dette er fire konkrete tips som er enkle å gjennomføre, og som gir gode resultater både for medarbeidere og bedrifter, sier Steinar Muggerud.