Logo

Matomo, Fathom Analytics og Piwik Pro - her er alternativene til Google Analytics 

Datatilsyn i Europa mener Google Analytics er ulovlig å bruke. Videocation-ekspert Erik Storm har testet tre alternativer som bedrifter kan ta i bruk: Matomo, Fathom Analytics og Piwik Pro. 

Matomo, Fathom Analytics og Piwik Pro - her er alternativene til Google Analytics 
Henrik Ottersen

Henrik Ottersen

Nylig konkludere datatilsynet i Østerrike (DSB) at bruken av Google Analytics er i strid med GDPR. Også det norske Datatilsynet anbefaler at norske bedrifter bør vurdere å bytte ut Google Analytics.

Men hva er alternativene?

Erik Storm er Videocations ekspert på markedsføring, og daglig leder i markedsføringsbyrået Digital Opptur. Han forteller at debatten om Google Analytics først og fremst handler om personvern.

- Google Analytics ikke er det systemet som samler inn mest data, og det finnes andre verktøy som samler inn mer data. Derfor er ikke dette en sak utelukkende om Google og Google Analytics, men om innsamling, oppbevaring og deling av data, og spesielt persondata, sier Erik Storm.

Matomo, Fathom Analytics og Piwik Pro

Det finnes flere alternativer til Google Analytics, men du bytter ikke ut Google Analytics fordi det er dårlig, men på grunn av datainnsamling og lagring av denne dataen i USA.

- Derfor blir et av de mest sentrale kriteriene at dataene blir lagret i Europa, forteller Storm.

Han mener det finnes tre gode alternativer: Matomo, Fathom Analytics og Piwik Pro. De har alle tre til felles at de er basert i Europa med Fathom Analytics basert i Tyskland, mens Piwik Pro blir lagret i Sverige eller på dine egne servere.

- Du vil også se at de stort sett samler inn mye av den samme informasjonen, men mengden og detaljer varierer. I tillegg så vil du se at disse ofte koster noen kroner. De forklarer det gjerne med at de er software-selskap og ikke selger dataene dine. Derfor må du betale for å bruke systemene, sier han.

GODT FORNØYD: Erik Storm mener Matomo er et godt og omfattende analyseverktøy. Foto: Skjermbilde.
GODT FORNØYD: Erik Storm mener Matomo er et godt og omfattende analyseverktøy. Foto: Skjermbilde.

Mye god funksjonalitet i Matomo Analytics

Storm har testet tre alternativer han mener er gode alternativer til Google Analytics. Det første er Matomo Analytics.

- Matomo er et godt og omfattende analyseverktøy. Når du skal sette det opp har du alternativet mellom Matomo sin egen sky-løsning, eller så kan du sette dette opp på egne servere.

- Men ser du på pris og hvilke funksjoner som følger med i sky-løsningen i forhold til på egen server, vil du nok konkludere med at du ønsker å kjøre dette på Matomo sin sky, sier han.

Prisen for Matomo starter på 19 euro pr måned for inntil 50.000 hits - som vi si sidevisninger, eventer, og søk blant annet. Hvis du skal ha inntil 1.000.000 hits i måneden koster det 159 euro.

Selve oppsettet og installasjonen er ganske likt det du er kjent med fra Google Analytics. Du må legge inn et sporingsscript, gjerne via Google Tag Manager.

- Når du begynner å få inn data i Matomo vil du se at det er en rekke dashboard og rapporter som også ligner ganske mye på Google Analytics.

- Det er mye god funksjonalitet i Matomo, og jeg mener det helt klart er verdt prisen. Det blir enda mer lønnsomt om du faktisk bruker dataene og innsikten du får her til å optimalisere nettsiden og bedriften din. Og skal du jobbe med data er Matomo et godt verktøy å bruke, mener Videocation-eksperten.

Ta kurs med Erik Storm på Videocation:

  • Er Google Analytics ulovlig? Og tre alternativer til webanalyse
  • Google Search Console – lær hva Google vet om nettsiden din
  • Google Analytics – slik analyserer du nettsiden din

Enkelt og oversiktlig med Fathom Analytics

Fathom Analytics er et enkelt og oversiktlig analyseverktøy. Her får du IKKE masse detaljer og rapporter, men en one pager som viser deg det viktigste.

- Fathom lager ikke noe ID på brukere og du trenger derfor ikke et eget samtykke, og det gjør også at de er innenfor GDPR-regelverket, sier Storm.

Sporingen fra Fathom Analytics er helt anonym. Dette er bra med tanke på personvern, men du får da ikke innsikt i for eksempel kjønn og alder på dem som besøker nettsiden din.

"Liker du en enkel oversikt, så er Fathom Analytics et fint alternativ"

Innstillingene på Fathom Analytics er begrenset og det er ikke mye du skal eller kan ta stilling til eller tilpasse. Det er mulig å legge til flere domener om du bruker flere, samt at du kan dele data om siden din med andre.

- Det er litt begrenset hva du får av informasjon, men du får de viktigste tingene slik som hvilke sider som er mest besøkt og antall visninger. I tillegg kan du se hvor de kommer fra, altså kanal og kilde, men også land. Du kan se hva slags enhet og nettleser de bruker, og hvis du har satt opp eventer eller bruker UTM tagger, blir dette også tatt med, forteller Storm.

- Liker du en enkel oversikt, så er Fathom Analytics et fint alternativ for deg. Her får du raskt og greit oversikten over det viktigste. Men er du en av dem som er glad i å grave seg ned i detaljer, er kanskje ikke dette alternativet for deg, sier han.

Mange valgmuligheter med Piwik Pro

Piwik Pro har i tillegg til en Analytics-del også funksjon for Tag Manager og Consent Manager. Dette gir deg mulighet til å samle enda mer på ett sted, for eksempel hvis du ønsker å bruke færre Google-tjenester.

- Det kan være litt tidkrevende å få satt opp Piwik Pro skikkelig, men det blir bra når du kommer i gang, sier Storm.

Rapportene til Piwik Pro er fleksible og oversiktlige. Det er viktig at du husker å være på "Analytics" sine dashboards. Da får du oversikt over flere standardrapporter, men det legges også i stor grad opp til at du skal og kan bygge dine egne oversikter - skreddersydd til å vise de tallene du vil se.

- Under rapporter vil du finne en og en rapport som ligner veldig på det du er vant til i Google Analytics, sier Storm.

Han mener Piwik har mange valgmuligheter og gir deg muligheten til å bestemme, tilpasse og få det slik du ønsker.

- Så hvis du er en type som vil og liker å bruke tid på å få ting slik du vil, er Piwik Pro et godt alternativ til Google Analytics, sier Erik Storm.

Anbefaler å samle inn data

Uansett hva du skulle velge å gjøre anbefaler Storm at du samler inn data som besøk og adferd på nettsiden din, og bruker denne dataen til å ta beslutninger.

- Det er viktig at dette settes opp korrekt og du ber om samtykke. Neste sommer skrus Google Analytics Universal av og det vil fra da være Google Analytics 4 som er alternativet, sier Storm.